Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Unele restricții și recomandări, urmare a epidemiei coronavirusului COVID-19?

Publicat:Wed, 25/03/2020 - 09:29

Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri, ce pot îmbolnăvi atât animalele, cât și oamenii. Coronavirusurile ce afectează oamenii sunt cunoscute pentru faptul că provoacă infecții respiratorii, de la răceli obișnuite la boli mai grave, precum Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Acut Respirator Sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă maladia infecțioasă COVID-19.

Ce este COVID-19?

COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirusul recent descoperit. Acest virus, precum și boala, au fost necunoscute până la epidemia ce a izbucnit în Wuhan, China, în decembrie 2019.

Care sunt simptomele COVID-19?

Cele mai des întîlnite simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta dureri, congestie nazală, nas curgător, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom și se simt bine. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) s-au tratat fără un tratament special. Aproximativ 1 din 6 persoane cu COVID-19 devine grav bolnavă și prezintă dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o evoluție mai gravă a bolii. Aproximativ 2% dintre persoanele bolnave au decedat. Persoanele cu febră, tuse și dificultăți de respirație trebuie să solicite ajutor medical.


Pentru cetățenii străini:

Începând cu 17 martie 2020, ora 00.00, se sistează toate cursele aeriene, auto și feroviare regulate și neregulate de pasageri prin toate punctele de trecere a frontierei de stat a Republicii Moldova.

Pentru cetățenii Republicii Moldova și alte categorii:

Începând cu 17 martie 2020, ora 00.00, vor funcționa doar unele puncte de trecere internaționale rutiere.

Se autorizează intrarea în Republica Moldova prin punctele de trecere terestre următoarele categorii:

  • cetățenilor Republicii Moldova;

  • cetățenilor străini și apatrizilor domiciliați sau cu ședere permanentă/temporară pe teritoriul Republicii Moldova;

  • conducătorilor auto și personalului de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajelor aeronavelor/navelor și brigăzilor garniturilor de tren;

  • membrilor misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova,

ai organizațiilor misiunilor internaționale, precum și membrilor de familie ale acestora.

Restricțiile menționate vor fi valabile până pe 1 aprilie 2020, orele 00:00.


Se recomandă consultarea paginii oficiale a Poliției de Frontieră a Republicii Moldova http://www.border.gov.md

Alte întrebări frecvente pot fi consultate pe pagina Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova: https://msmps.gov.md/ro/content/coronavirus

În conformitate cu decizia autorităților chineze, adoptată în baza dispozițiilor relevante din Legea privind sănătatea la frontieră și carantina și din Legea privind aviația civilă din Republica Populară Chineză, de la ora 00.00 23 martie 2020, toate zborurile internaționale care sosesc în Beijing, vor fi deviate către următoarele douăsprezece (12) orașe, puncte de intrare desemnate. Suplimentar, autoritățile chineze cer de la cetățenii străini, care sosesc în Republica Populară Chineză din străinătate, obligatoriu de a furniza informații actualizate cu privire la partea gazdă (persoana fizică sau instituția care invită), datele persoanei de contact în China, destinația și traseul în China.