Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Republica Moldova a lansat procesul de identificare și numire a AMBASADORILOR DIGITALI

Publicat:Wed, 13/11/2019 - 11:56

Având drept scop primordial - promovarea Republicii Moldova în calitate de destinație pentru investiții în domeniul tehnologiei informației, la inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructurii și a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, procedeul dat vine să completeze instrumentarul existent, atrăgând personalități notorii din industria IT.

În context, a fost elaborat Regulamentul cu privire la desemnarea Ambasadorului digital al Republicii Moldova, care stabilește condițiile, modul de desemnare și misiunea Ambasadorului Digital al Republicii Moldova. Ideea este de a prezenta în adresa potențialilor investitori a beneficiilor, oportunităților și facilităților oferite de Guvernul Republicii Moldova pentru industria tehnologiei informației.

Acest pas făcut de Republica Moldova ține de stabilirea contactelor în statele de acreditare cu reprezentanții diasporei, cu angajați ai companiilor internaționale din domeniul IT, cât și cu oameni de afaceri în domeniul tehnologiei informaționale, care ar fi interesați în promovarea oportunităților de investiții pe dimensiunea IT, în mod special "Moldova IT Park", care reprezintă un bun model de facilitare a dezvoltării sectorului IT pe plan internațional.

Este de menționat, că la moment, numărul total de rezidenți ai Parcului virtual IT este de circa 400. Dintre aceștia, 109 rezidenți sunt companii cu capital străin. De remarcat și faptul că, din punctul de vedere al numărului de companii, primele cinci țări din care provine capitalul străin sunt SUA, România, Marea Britanie, Italia, Germania.

Reieșind din cele menționate mai sus, Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză, țară cu un enorm potențial IT, face apel către concetățenii noștri care cunosc sau au aptitudini aprofundate în domeniul tehnologiilor informaționale, și care vor putea atrage pentru țara noastră tehnologii avansate în domeniul IT, să-și expună poziția și să-și înainteze candidatura sa pentru a putea fi desemnată și ulterior, numită – Ambasador Digital al Republicii Moldova în Republica Populară Chineză.

N.B. Mai jos pot fi văzute criteriile de selectare a candidaților pentru poziția de ”Ambasador Digital al Republicii Moldova”, care sunt stipulate într-un Regulament special.

CRITERII cu privire la selectarea Ambasadorului Digital al Republicii Moldova

  • Să dețină cetățenia Republicii Moldova ;
  • Să dețină afacere prosperă în damemul IT în strainătate sau săfie angajat într-o companie internațională din domeniul IT;
  • Să fie recunoscut la nivel internaținal în domeniul IT, competitive și solicitat;
  • Să posede cunoștințe,aptitudiniși experiență profesională în domeniu IT;
  • Să posede caracteristici de personalitate și abilități adecvate funcției (ambiție, inovație, capabilitate, disponibilitate și abilități de comunicare, etc).

Cetățenii Republicii Moldova care întrunesc criteriile enumerate mai sus, sunt rugate să contacteze telephonic Ambasada RM la Beijing: +86-10-65325494, persoana de contct, Eugeniu Viți, Secretar I, Consul, nr. de telefon mobil 18612089182, sau e-mail beijing@mfa.gov.md.