Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Relaţii comercial-economice

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Populară Chineză a înregistrat în perioada ianuarie-octombrie 2020 suma de 518,17 mil. dolari SUA. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, volumul comerțului exterior a crescut cu 2,05%.

După valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în perioada analizată, China se clasează pe locul 5 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 7,86% din volumul comerțului total.

Sold – 499,08 mil. dolari SUA în favoarea Chinei.

Exportul de mărfuri realizat pe parcursul perioadei ianuarie- octombrie 2020 a înregistrat suma de 9,54 mil. dolari SUA, reprezentând astfel 0,48% din totalul exporturilor realizate de Republica Moldova în perioada de referință. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, volumul exportului a înregistrat o scădere considerabilă cu 33,79%.

Importul de mărfuri efectuat pe parcursul perioadei de referință din China în Republica Moldova a însumat 508,62 mil. dolari SUA, înregistrând astfel o creștere cu 3,09% față de aceeași perioadă a anului 2019 și reprezentând 11,76% din totalul importurilor realizate de Republica Moldova în perioada de referință.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Populară Chineză a înregistrat pe parcursul anului 2019 suma de 619,67 mil. dolari SUA. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018, volumul comerțului exterior a crescut cu 0,07%.

După valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în perioada analizată, China se clasează pe locul 6 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 7,1% din volumul comerțului total.

Sold – 584,82 mil. dolari SUA în favoarea Chinei.

Exportul de mărfuri realizat pe parcursul anului 2019 a înregistrat suma de 17,42 mil. dolari SUA. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018, volumul exportului a înregistrat o descreștere cu 7,44%.

Principale mărfuri exportate: vinuri de struguri proaspeți; scaune; ape; aparatura pentru comutarea, taierea, protectia, bransarea, racordarea sau conectarea circuitelor electrice; construcții prefabricate; alcool etilic nedenaturat; instrumente și aparate pentru medicină; bere; articole de transport sau de ambalare din materiale plastice; etc.
Importul de mărfuri efectuat pe parcursul anului 2019 din China în Republica Moldova a însumat 602,24 mil. dolari SUA, înregistrând astfel o creștere de 0,30% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Principale mărfuri importate: aparate telefonice; mașini automate de prelucrare a datelor și unități ale acestora; monitoare si proiectoare; aparate de iluminat și părțile lor; anvelope pneumatice noi, dincauciuc; încălzitoare de apă; încălțăminte cu tălpi exterioare și fețe din cauciuc sau din material plastic; țesături din fire sintetice; părți și accesorii de autovehicule; etc.