Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Reguli, de moment, pentru intrarea în China a cetățenilor străini și cum este derulată procedura de carantină

Publicat:Fri, 17/07/2020 - 12:05

În luna martie 2020, China a impus interdicția privind intrarea în țară a cetățenilor străini din cauza pericolului de răspândire a coronavirusului din străinătate. De asemenea, China a închis frontierele terestre cu țările vecine și a fost restricționată comunicarea aeriană internațională.

Se cunoaște că în luna martie 2020, China a impus interdicția privind intrarea în țară a cetățenilor străini din cauza pericolului de răspândire a coronavirusului din străinătate. Autoritățile statelor și cele chineze vorbesc cu prudență despre posibila reluare a unui număr mic de zboruri, inclusiv după 15 iulie curent. În primul rând se dorește permiterea zborurilor de 1-2 ori pe săptămână. Autoritățile oficiale din China, de asemenea, au declarat de curând că persoanele care se angajează în activități comerciale sau științifice și tehnice, pot solicita și primi o viză, iar pentru turiștii obișnuiți granițele Chinei sunt încă închise.

În scopul neadmiterii importului în China a cazurilor de COVID-19, autoritățile chineze au început să ceară din 8 mai curent - certificate medicale privind lipsa virusului, care a fost eliberată în maximum 120 de ore înainte de intrarea în China.

La moment, nu există un răspuns oficial din partea autorităților chineze, atunci când vor fi deschise pe deplin frontierele Chin în 2020. China a anulat toate vizele existente pentru străini, cu excepția unor categorii individuale de cetățeni, care călătoresc în afaceri comerciale și de afaceri în China, cu scop științific și tehnic.

La moment China este o țară închisă, prezicerea evoluției evenimentelor de care are nevoie autoritățile chineze este dificilă. Pe site-urile oficiale al Ambasadelor Chinei în țările lumii, pot fi găsite mai multe informații politice și ideologice, și un minim de informații utile despre regulile de intrare în țară a străinilor în timpul pandemiei. Din cauza pandemiei coronavirusului, timpul de livrare a coletelor din China până la adresa finală a unei persoane din străinătate a crescut, poate ajunge la 1-2 luni.

Potrivit MAE al RPC, cetățenii străini și persoanele care au permis de ședere în China nu pot intra pe teritoriul țării. Decizia a intrat în vigoare la 28.03.2020, de asemenea, a fost suspendată acțiunea tranzitului fără vize. Potrivit autorităților chineze, aceasta este o măsură temporară. Dar când oamenii vor fi lăsați să intre în China, nimeni încă nu știe. În același timp, autoritățile

țării au raportat că cererea de viză va fi în măsură să părăsească cetățenii străini care doresc să intre în China, în scopul de a face afaceri. Același lucru este valabil și pentru membrii misiunilor umanitare, oameni de știință și ingineri.

În contextul acuzațiilor SUA față de China, liderii mondiali au rămas multe întrebări față de autoritățile chineze. Potrivit secretarului de Stat al Statelor Unite, M. Pompeo, China a tăcut în mod conștient informații care ar putea ajuta la prevenirea apariției unor noi focare de COVID-19. Anterior, pe teritoriul RPC au fost înregistrate circa 44000 de cazuri asimptomatice de coronavirus. După aceea, experții din Taiwan s-au îndoit de faptul că nu există cazuri noi de morbiditate în China. Prim-ministrul australian, Scott Morrison, a propus efectuarea unei investigații independente în China și a afla exact cum a început pandemia. Cu această solicitare, politicianul și-a adresat colegii din Germania, Franța și SUA.

China este în mod constant criticată atât de liderii mondiali, cât și de activiștii locali – mai ales după moartea unui medic, care a fost primul care a declarat pericolul coronavirusului și sa confruntat cu acuzația autorităților. Potrivit celor mai recente date, de la sfârșitul lunii decembrie 2019 până în prezent, mai mult de 80 de mii de persoane au fost infectate în China. Majoritatea oamenilor s-au recuperat, au murit 3.000 de bolnavi.

Cu toate acestea, presa din Federația Rusă, cu referire la declarațiile politicianul rus, în trecut medicul-epidemiolog, medic sanitar-șef, șeful Rospotrebnadzor, Ghenadie Onishcenko - a numit țara în care, în opinia sa, este mai sigur să mergem în vacanță rușii, când va fi reluată o comunicare aeriană internațională completă. Este China, care a devenit inițial un focar al pandemiei coronavirusului și oficialul rus explică acest lucru prin faptul că acum în RPC incidența coronavirusului este mai mică decât în alte țări-5,8 persoane pe 1000 populație.

Deschiderea frontierelor este pur și simplu necesară, a spus Onishcenko, în primul rând, pentru a susține economia țării și China nu trebuie se limitează în procesul dat. Se va putea merge din nou în vacanță în țările europene, cu toate acestea, este necesar să fie luată în considerare situația epidemiologică în fiecare țară și poate începe să lucreze comunicarea avia a Rusiei, cu drepturi depline, cu nouă țări din Europa, Vietnam, Mongolia, Sri Lanka, precum și China.

La rândul său, Ministerul de Externe al RPC a declarat că principalele criterii pentru intrarea în țară a turiștilor străini, vor fi stabilizarea situației epidemiologice și respectarea cerințelor sanitare. Anterior, direcția Aeronautică Civilă a RPC a permis companiilor aeriene străine să-și reînnoiască programele de zbor de la 8 iunie. Dar lista aeroporturilor permise nu este Sanya (Insula Hainan), iar aceasta este direcția principală de odihnă a cetățenilor în China.

Care sunt noile reguli introduse pentru intrarea în China?

Cum se poate intra în China, în condiții de carantină? Intrarea cu transportul terestru în China este limitată. Punctele de trecere terestre din aprilie curent au fost închise pentru comunicarea pasagerilor. Comunicarea aeriană cu China se efectuează în principal prin zboruri charter, care efectuează în principal evacuarea cetățenilor și livrarea asistenței umanitare.

Este necesar să se respecte carantina de 14 zile după intrarea în China? În China, toți cei care intră din alte țări, inclusiv cetățenii RPC, sunt plasați în carantină obligatorie. Toate persoanele care sosesc în China - trebuie să fie supuși unui examen medical în termen de maximum 8 ore de la sosire. Cei care vin din Hong Kong și Taipei merg la carantină forțată de 14 zile. Măsuri similare sunt întreprinse în raport cu cei care vin din orice țară.

Sunt permise călătoriile de tranzit prin China? Transportul de marfă prin China se efectuează în condiții de carantină, dar pasagerilor le este interzis să efectueze tranzitul prin Aeroportul Internațional din Beijing și Aeroportul Xiamen. În condițiile pandemiei coronavirusului, intrarea în China este interzisă turiștilor.

Se poate de intrat în China cu vize pe termen lung? China a interzis intrarea în țară posesorii tuturor tipurilor de vize, cu excepția celor de serviciu și diplomatice. China a interzis intrarea în țară și persoanelor care au permis de ședere în RPC. Cetățenilor RPC li se permite intrarea în China, dar numai cu respectarea noilor reguli de intrare.

Reguli de ședere în carantină în China

China a publicat regulile de ședere a străinilor care trăiesc în mod constant pe teritoriul RPC în timpul răspândirii COVID-19. În timpul pandemiei, străinii din China trebuie să respecte toate legile țării. În primul rând, este interzis să pună în pericol securitatea de Stat a Chinei, să dăuneze intereselor publice și să încalce ordinea publică.

”Legea cu privire la gestionarea intrării și ieșirii" spune că străinii trebuie să înregistreze în timp util după sosirea în China și să respecte cerințele inspecției de identificare a poliției. Conform ”Legii cu privire la gestionarea siguranței publice” și în codul Penal al Chinei, cetățeanul străin, care renunță la măsuri de carantină (verificarea temperaturii, declarația cu privire la starea de sănătate, o anchetă epidemiologică, medicală, izolare, tratament local sau transferul la tratament în alte spitale), trebuie să fie tras la răspundere administrativă. În calitate de pedepse pot fi aplicate avertismente, amenzi, arest administrativ. Dacă un cetățean străin comite o infracțiune, atunci el va fi tras la răspundere penală.

De asemenea, autoritățile de securitate publică au dreptul să interogheze cetățenii străini despre încălcarea actelor normative și să decidă anularea sau confiscarea pașapoartelor sau expulzarea din țară, precum și repatrierea și deportarea. În cazul repatrierii, cetățeanul este interzis să intre pe teritoriul RPC timp de 1-5 ani, iar deportarea-timp de 10 ani.

În timp ce cetățenii din majoritatea țărilor sunt în regim de autoizolare, situația epidemiologică din China continentală este destul de optimistă. Tendința generală este pozitivă: bolnavii în fiecare zi sunt din ce în ce mai puțini, numărul de recuperare este măsurat cu zecile pe zi. Pe măsură ce pandemia se dezvoltă, autoritățile RPC au înăsprit în mod constant carantina pentru cei care zboară din străinătate. În primul rând, sunt restricții de carantină pentru cei care vin din țările afectate de epidemie, apoi pentru toți cei care intră în China și, în cele din urmă, începând cu 28 martie, intrarea în RPC a fost închisă pentru toți străinii. Cei care au reușit să intre până în acest moment, rămân în carantină timp de două săptămâni.

Autoritățile chineze au declarat despre creșterea fluxului de intrare a pasagerilor: cei mai mulți cetățeni ai țării și etnice chinezii cu pașapoarte străine preferă să se întoarcă acasă în timpul epidemiei din alte țări, străinii (10% din totalul intrărilor în China) se întorc în China la locul de muncă. Pe fondul înrăutățirii situației din întreaga lume, China a introdus măsuri severe de control pentru a intra în țară pentru a preveni al doilea val de epidemie.

Astfel, majoritatea absolută a celor sosiți sunt obligați să treacă carantina de 14 zile și să treacă analiza pentru coronavirus. Acum, intrarea pentru toți, cu excepția cetățenilor RPC, este închisă. Cât va dura interdicția-nu la moment nu se știe, dar există toate motivele să credem că după anularea acesteia, carantina va continua pentru o vreme.

Regulile de intrare pot varia foarte mult în funcție de oraș și provincie

Autoritățile chineze au dat dreptul provinciilor de a decide în mod independent ce măsuri de control se vor aplica celor care intră. De exemplu, zborurile care sosesc la Beijing sunt acum distribuite în orașele învecinate, unde toți călătorii, fără excepție, sunt testați pentru prezența virusului și trec prin carantină de 14 zile.

Sosire: controlul frontierei, declarația de sănătate, efectuarea transferului.

După ieșirea din avion, în clădirea terminalului aeroportului fiecărui pasager întreține o scurtă discuție cu medicul, care trebuie să prezinte declarația dumneavoastră de sănătate, cel mai probabil, formularul fiind emis în avion. Pasagerii sunt întrebați despre istoria călătoriilor în ultimele 14 zile și sunt obligați o declarație de răspundere pentru furnizarea de informații false.

În funcție de provincia de intrare și de țara de sosire, pasagerilor li se atribuie un "grad de pericol", care este exprimat prin culoarea autocolantului, este lipit de pașaport. Acestea sunt de culoare - roșu, galben sau verde.

Urmează controlul de frontieră. Contrar zvonurilor privind interogatoriile de la frontieră, toți străinii trec controlul pașapoartelor, procedura care nu este diferită la intrarea în RPC. De la pasageri se cere completarea unui formular despre partea invitantă, cum ar fi angajatorul, partenerul de afaceri sau instituția de învățământ.

Toți pasagerii care au nevoie de un serviciu de transfer într-un alt oraș, personalul de securitate al aeroportului este alocat centralizat pentru înregistrare. Toată lumea din grup ia pașapoartele, nu este permisă retragerea. Având în vedere măsurile de securitate sporite, este nevoie de aproximativ 2,5 ore pentru a obține tichetele de îmbarcare.

La sosirea la destinație, toți pasagerii zborului iau din nou pașapoartele și tichetele de îmbarcare și duc la un centru de distribuție improvizat în jurul orașului. Aici, din nou, trebuie să completați documentele de sănătate, să specifice adresa de reședință în oraș sau în ce zonă se dorește să meargă persoana, după care primește un autocolant cu numele zonei pe pașaport.

Carantină: acasă sau la hotel. Toți cei care se îndreaptă spre o zonă a orașului sunt transportați la punctul de testare raional, unde le sunt luate analize pentru coronavirus. Testarea se face gratuit. După ce a oferit două opțiuni de carantină: acasă (家家)) și centralizat (中中)), de obicei, într-unul dintre hotelurile locale.

Carantină la domiciliu - pentru a trece acasă carantina în apartamentul dvs. trebuie să îndeplinească următoarele cerințe: într-un apartament nu ar trebui să fie alte persoane sau, dacă sunt, apartamentul dat trebuie să aibă cel puțin 2 dormitoare și 2 băi.

La momentul carantinei, ușa apartamentului este instalat un senzor de deschidere a ușii. Deși este permisă comanda alimentelor, deschiderea ușii necesită notificarea lucrătorilor medicali la WeChat. În plus, este posibil să fie consimțământul proprietarului și al companiei de administrare (物业公司) a complexului rezidențial, pentru a trece prin carantină la domiciliu.

Carantină la hotel - dacă apartamentul nu îndeplinește cerințele enumerate mai sus, persoana trebui să fie stabilită, timp de 14 zile, la hotel. Autoritățile chineze au anunțat că toți cei care se întorc în China din străinătate ar trebui să plătească în mod independent hoteluri pentru carantină. Potrivit rapoartelor mass-media, prețurile nocturn la hoteluri de carantină, desemnate în mod specific, variază între 100 și 700 de yuani pe zi. În unele orașe este permis ca persoana să aleagă un hotel din cele propuse, în altele pot fi plasate în cel mai apropiat. Alegerea la care hotel veți fi în carantină, cel mai probabil, nu va reuși. Prin urmare, pentru a anticipa în ce sumă va costa 14 zile de carantină în hotel, este aproape imposibil. Cei care nu vin în China singuri sunt, de asemenea, sunt cazați în camere diferite. La cazarea în hotel, se cere ca persoana să semneze din nou mai multe documente privind recunoașterea răspunderii pentru evitarea carantinei și consimțământul pentru supravegherea medicală.

De două ori pe zi, asistenții medicali roagă să deschide-și ușa pentru a vă măsura temperatura corpului, fără contact și pentru a vă întreba despre sănătate. Condițiile de masă variază de la hotel la hotel, dar, în general, este permis să fie comandate alimente până la recepție, personalul hotelului livrând punga cu hrană la ușă. Pe ușa camerei atârnă un memo cu datele de carantină.

Termenul de carantină poate fi considerat diferit. Perioada de carantină se calculează de la data sosirii în oraș, plus 14 zile. După trecerea carantinei, sunt eliberate de documente justificative și contacte ale persoanelor responsabile.