Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Ref.: întrevederea Ambasadorului Denis JELIMALAI cu LIU Zhiguang, Director General al Departamentului pentru Cooperare Internațională, Știință și Tehnologie al Ministerului Apelor al RPC

Publicat:Sat, 16/03/2019 - 11:28

La 14 martie 2019 Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Populară Chineză Denis JELIMALAI a avut o întrevedere cu LIU Zhiguang, Director General al Departamentului pentru Cooperare Internațională, Știință și Tehnologie al Ministerului Apelor al RPC. Scopul întrevederii l-a constituit promovarea lansării proiectelor de cooperare sino-moldo-ungare în domeniul managementului resurselor acvatice, în cadrul platformei 16+1. Din partea chineză la întrevedere a participat LI Ming, Vice-managerul companiei Power China International Group Limited. Din partea Ambasadei la întrevedere a participat Cecilia Chirița, Consilier.

Ambasadorul Denis JELIMALAI a trecut în revistă eforturile părții moldovenești, depuse până în prezent, în vederea avansării dezideratului obținerii statutului de țară terță beneficiară în cadrul platformei de cooperare 16+1 China - Europa Centrală și de Est: mesajul comun al Miniștrilor de Externe ai Republicii Moldova și Ungariei, adresat Ministrului chinez de Externe; scrisoarea comună a Ambasadorilor Republicii Moldova și Ungariei acreditați în China, adresată Secretariatului 16+1. Ministerul chinez de resort a fost de asemenea informat la subiectul listei de proiecte propuse spre evaluare de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova, precum și feed-back-ul companiilor ungare din domeniul vizat.

LIU Zhiguang a reiterat sprijinul Chinei pentru lansarea unor proiecte tripartite sino-moldo-ungare în domeniul managementului resurselor acvatice, în cadrul platformei 16+1, menționând că aceasta ar fi o premieră pentru cooperarea moldo-chineză în acest sector. Referindu-se la cooperarea cu instituțiile de linie din Republica Moldova, directorul LIU a exprimat disponibilitatea instituției sale de a iniția un dialog cu partea moldovenească, în vederea unei cunoașteri reciproce, schimbului de experiență și vizite de experți.

Reprezentantul Power China (PC) a efectuat o scurtă prezentare a companiei (companie cu capital de stat care oferă servicii ”one stop solution” în domeniul construcției infrastructurii, centralelor de generare a energiei, stațiilor de management a resurselor acvatice ș.a., www.powerchina-intl.com), cu mențiunea că PC este disponibilă să se implice în proiectele tripartite moldo-sino-ungare.