Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Participarea Ambasadei Republicii Moldova la ceremonia anuală privind marcarea Zilei Internaționale Anticorupție 2019 în Republica Populară Chineză

Publicat:Fri, 13/12/2019 - 10:05

La 11 decembrie 2019, sub egida Comisiei Centrale a Partidului Comunist al Chinei pentru Inspecție Disciplina și a Comisiei Naționale de Supraveghere din China, la Beijing a avut loc recepția festivă anuală pentru marcarea Zilei Internaționale Anticorupție 2019.

La eveniment au participat reprezentanți ai organizațiilor internaționale cu sediul în China, Ambasadorii statelor acreditate în China, înalți demnitari. Festivitatea a fost deschisă de LI Shulei, Secretar Adjunct al Comisiei Naționale pentru Inspecția Disciplinară a Comitetului Central al Partidului Comunist al Chinei și Vice-președinte al Comisiei Naționale de Supraveghere din China.

Potrivit oficialului chinez, procesul anticorupție la nivel național în China a fost lansat pe larg la cel de-al XVIII-lea Congres Național al Partidului Comunist din China, fiind susținută inițiativa Președintelui XI Jinping, privind construcția unui Guvern curat și cinstit, prin aprofundarea luptei împotriva corupției și de toleranță zero, prin implicarea directă a Inspecției Disciplinare și de Supraveghere a organelor, prin folosirea a patru forme de supraveghere și de prevenire.

În China promovarea integrității și lupta împotriva corupției au fost lansate la un nou nivel, cu o poziție clară că "mai degrabă am ofensa mii de persoane corupte, decât să dezamăgim cei 1,3 miliarde de oameni". Potrivit lui LI Shulei, campania Anticorupție a obținut o victorie copleșitoare. Potrivit datelor statistice prezentate, din ianuarie până în septembrie 2019, 1,249.000 funcționari de diferit rang au fost anchetați sau pedepsiți la nivel național prin cele 4 forme de măsuri disciplinare și de supraveghere. În prima formă, 854.000 au fost cercetați prin anchete și interviuri, reprezentând 68,4% din numărul total. În cea de-a doua formă - 298.000 persoane au primit pedepse minore și retrogradați în post, reprezentând 23,9%. În a 3-a formă, 48.000 funcționari au primit pedepse severe și retrogradare, reprezentând 3,8%. În forma a 4-a, aproximativ 48 000 funcționari corupți au fost sancționați pentru infracțiuni penale, reprezentând circa patru la sută.

La festivitate a fost accentuat că China acordă o importanță deosebită îmbunătățirii asistenței juridice reciproce și cooperării în materie de aplicare a legii și de 5 ani activează cu succes Biroul de repatriere și recuperare a activelor furate, acesta având principiul: "oriunde fug oficialii corupți, aceștia trebuie aduși în fața justiției". Pentru exemplificare a fost spus că în 2019 deja au fost readuse în China 7042 de persoane, inclusiv 1879 de membri ai partidului și oficiali guvernamentali, fiind recuperate 17,25 miliarde yuani din veniturile ilicite.

Suplimentar, autoritățile chineze au intensificat eforturile în investigațiile de combatere a spălării banilor, astfel încât nu există nici un loc pentru a ascunde bunurile furate și nici un canal pentru a le transfera în străinătate. Au fost utilizate pe deplin procedurile de confiscare a activelor furate, astfel încât activele furate relevante să poată fi înghețate și confiscate conform legii. Pe de altă parte, au fost stabilite mecanisme de cooperare pentru urmărirea, înghețarea și returnarea activelor furate cu țările relevante.