Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Participarea Ambasadei la ceremonia de deschidere a Seminarului ”Carantina, inspecția și siguranța alimentelor și procedurile de import-export pe piața chineză”

Publicat:Fri, 15/11/2019 - 13:27

În data de 15.11.2019, la invitația părții chineze, Ambasadorul Denis JELIMALAI a participat cu un discurs la ceremonia de deschidere a Seminarului ”Carantina, inspecția, siguranța alimentelor și procedurile de import-export pe piața chineză”, organizat de către Institutul Național de Cercetare a Industriilor Alimentare și de Fermentare din China, cu sprijinul Ministerului Comerțului al RPC. La seminar au fost invitați experți din Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia și Irak.

LUO Yanqin, Vice-președintele INCIAFC, a ținut un discurs, în care vorbit despre piața ”Food & Beverage” din China, care este în continuă creștere, un număr tot mai mare de țări fiind interesate în exportul produselor alimentare și băuturilor în China. Guvernul chinez perfecționează continuu mecanismele de supraveghere, import și distribuție a alimentelor, în baza noii Legi privind siguranța alimentelor (intrată în vigoare în 2015), considerată a fi cea mai strictă lege a siguranței alimentelor, promulgată vreodată în China.

În discursul său, Ambasadorul Republicii Moldova la Beijing, a menționat interesul sporit al companiilor autohtone de a diversifica nomenclatorul produselor exportate pe piața chineză, care la momentul de față are cea mai mare putere de absorbție din lume, seminarul în cauză abordând subiecte de actualitate pentru cooperarea comercial-economică moldo-chineză.

”Președintele chinez XI Jinping reiterează constant că RPC este gata să împartă cu toate țările lumii beneficiile de pe urma dezvoltării sale economice, salută diversificarea ofertei de import pentru consumatorul chinez și asigură că piața chineză se va deschide și mai mult pentru exportatorii străini. Piața chineză se află astăzi în faza cea mai deschisă către exterior, oferind avantaje și posibilități nenumărate, care trebuie valorificate”, a subliniat Șeful Misiunii.

Ambasadorul a ținut să adreseze mulțumiri Institutului Național de Cercetare a Industriilor Alimentare și de Fermentare din China (instituție partener al Oficiului Național al Viei și Vinului) pentru expertiza și eforturile de promovare a Vinului Moldovei în China.