Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Organizarea evenimentului promoțional “Republica Moldova – Oportunități Investiționale” în or. Putian, Provincia Fujian

Publicat:Tue, 05/02/2019 - 11:17

La data de 29 ianuarie 2019, Ambasadorul Denis JELIMALAI, a participat în or. Putian (provincia Fujian) la evenimentul promoțional de țară “Republica Moldova – Oportunități Investiționale”, organizat la inițiativa Ambasadei, în comun cu distribuitorul general al vinurilor ”Mileștii Mici” pe piața chineză și autoritățile publice locale din or. Putian.

La eveniment au participat cca 240 de invitați: oameni de afaceri de profil divers din orașul Putian și provincia Fujian, printre care 20 de distribuitori ai producției vinicole ”Mileștii Mici” pe teritoriul Chinei, reprezentanți ai autorităților publice locale Putian: primarul WU Zhidong, Vice-primarul WANG Guoping, Secretarul General al Asociației de schimburi culturale ”Mazu”, ZHENG Guorong.

Anterior evenimentului, Ambasadorul JELIMALAI a avut o întrevedere cu primarul or. Putian WU Zhidong, în cadrul căreia a reafirmat disponibilitatea Ambasadei de a sprijini eforturile companiilor chineze în promovarea și distribuția vinurilor moldovenești pe piața chineză, dar și de a identifica în comun cu autoritățile publice locale din Putian, alte domenii de cooperare Republica Moldova-provincia Fujian.

Evenimentul a fost deschis de către discursul primarului WU Zhidong, care a exprimat mulțumiri pentru disponibilitatea Ambasadei Republicii Moldova la Beijing de a sprijini cooperarea dintre mediile de afaceri din Fujian, Putian și Republica Moldova. Urmare discursului de debut, Ambasadorul JELIMALAI a vorbit despre Republica Moldova și relațiile de prietenie tradițională cu Republica Populară Chineză, a prezentat informații cheie despre sectorul viti-vinicol autohton, subliniind importanța acestuia pentru economica țării. Dinamica pozitivă a dezvoltării relațiilor comercial economice moldo-chineze, se datorează în mare parte creșterii volumului de export al vinului moldovenesc pe piața chineză, a menționat Ambasadorul Republicii Moldova în China. În continuare, Ambasadorul a efectuat o prezentare complexă la subiectele privind climatul și oportunitățile investiționale, competitivitatea și potențialul economic ale Republicii Moldova. Ambasadorul a lansat un apel către mediul de afaceri din provincia Fujian să viziteze Republica Moldova pentru a studia la fața locului oportunitățile de afaceri pe care le prezintă țara noastră și condițiile excelente pe care le oferă investitorilor străini în parcurile industriale și zonele economice libere, precum și datorită accesului la o vastă piața de consumatori, în virtutea Acordurilor de Liber Schimb semnate.

Prezentarea de țară a fost lansată și încheiată cu două spoturi publicitare: ”Invest Moldova” și ”Republica Moldova – capitala turismului vinicol internațional, gazda celei de-a treia ediții a Conferinței ”UN World Conference of Wine Tourism””, elaborate și oferite Ambasadei de către Agenția de Investiții a Republicii Moldova.

Din partea chineză la eveniment au luat cuvântul reprezentanții ”Mileștii Mici” în China care au efectuat o prezentare a vinurilor pe care le comercializează, și a experienței în cooperarea cu partenerii din Republica Moldova. Discursurile au fost urmate de două spoturi publicitar-informaționale despre cramele ”Mileștii Mici” și Sărbătoarea Vinului din Republica Moldova, care au fost difuzate și la postul China Central TV Station (CCTV 13).

Evenimentul s-a încheiat cu o degustație de vinuri moldovenești (”Mileștii Mici”), cu comentariile unor specialiști reputați în domeniu, alături de diseminarea materialelor promoționale.

Provincia Fujian (sud-estul Chinei, 37.9 milioane populație) este una din cele mai prospere din China, fiind una din regiunile cu cel mai mare număr de diasporă în afară Chinei (SUA, Taiwan, Asia de sud-est), care contribuie cu remitențe și investiții substanțiale la dezvoltarea economiei Fujian. Fujian se află în top 5 al provinciilor chineze după volumul de vin consumat (avansat de Guandong, Shanghai, Zhejiang, cu cifra de afaceri din domeniu, conform datelor din 2017, de cca 150 mil. dolari SUA). Orașul Putian are o populație de 2 milioane locuitori.