Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

MAEIE reconfirmă angajamentul și determinarea autorităților naționale în combaterea eficientă a traficului de personae

Publicat:Fri, 18/10/2019 - 10:12

18 octombrie 2019, Chișinău - În contextul marcării ”Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane” și desfășurarea campaniei naționale „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene reiterează determinarea instituțiilor naționale de a eficientiza la maxim lupta cu acest flagel. De altfel, un delict complex ce implică detenția, violul și tortura – acțiuni ce încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului și respectiv produce implicații sociale grave.

Din păcate în secolul XXI traficul de fiinţe umane încă înregistrează o dinamică şi amploare îngrijorătoare la nivel global. În pofida unui şir de măsuri de contracarare a traficului de fiinţe umane, această problemă continuă să rămână la ordinea zilei pentru Republica Moldova. Această crimă odioasă în esență este un comerţ modern cu sclavi, care alimentează corupţia şi crima organizată. Astfel, este esențial ca eforturile de combatere a traficului de fiinţe umane să fie coordonate cu lupta împotriva corupţiei, aceste două fenomene fiind strâns legate.

Eforturile pe care le întreprinde Republica Moldova în lupta contra traficului de ființe umane au fost apreciate de comunitatea internațională, în special prin avansarea Republicii Moldova în anii 2018 și 2019, în clasamentul privind situația traficului de persoane prevăzut de Raportul TiP al Departamentului de Stat al SUA.Eforturile pe care le întreprinde Republica Moldova în lupta contra traficului de ființe umane au fost apreciate de comunitatea internațională, în special prin avansarea Republicii Moldova în anii 2018 și 2019, în clasamentul privind situația traficului de persoane prevăzut de Raportul TiP al Departamentului de Stat al SUA.

Astfel, Guvernul Republicii Moldova este angajat ferm în asigurarea și adoptarea măsurilor concrete în vederea anchetării şi pedepsirii tuturor formelor de trafic de ființe umane, inclusiv prin combaterea corupției în sectorul judiciar și organele de aplicare a legii. Totodată, se impune atragerea unei atenții deosebite asigurării accesului la asistența cuvenită pentru victimele traficului de ființe umane, inclusiv printr-o abordare centrată pe victimă în cadrul investigațiilor și urmăririlor penale, prin condamnarea viguroasă a traficanților.