Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Lansarea Casei de Comerț ”Xi An - Republica Moldova” în cadrul ”Xi An International Belt&Road Trade Platform

Publicat:Fri, 18/01/2019 - 11:13

La data de 17 ianuarie 2019, la invitația Primăriei or. Xi An, Rodica VERBENIUC, Director General al Agenției de Investiții, a participat la lansarea Casei de Comerț ”Xi An - Republica Moldova” din cadrul ”Xi An International Belt&Road Trade Platform” și a efectuat o prezentare de țară în cadrul ”Xi An Belt&Road International Trade Forum”.

Din partea Ambasadei la eveniment au participat Ambasadorul Denis JELIMALAI și Cecilia Chirița, Consilier. Business-ul autohton a fost reprezentat de către Președintele Camerei de Comerț moldo-chineze Victor DURLEȘTEANU și reprezentanții companiilor vinicole autohtone ”Glasonia” și ”Mileștii Mici” (a căror reprezentanțe activează pe teritoriul Chinei).

La eveniment au participat cca 80 de companii de profil divers din or. Xi An și provincia Shanxi, oficiali ai Primăriei, Comitetului de Comerț, Zonei de Comerț Liber din Xi An, reprezentanți ai Ambasadelor: Malaiezia, Tadjikistan, Bielorusia, Azerbaidjan, Rusia, Armenia ș.a.. Delegația moldovenească a avut o întrevedere cu Vice-primarul or. Xi An GAO Gao, în cadrul căreia au fost discutate posibilități de dezvoltare a cooperării Xi An - Republica Moldova. Conducerea primăriei Xi An și-a exprimat disponibilitatea de a efectua pe parcursul anului 2019 o vizită în Republica Moldova, împreună cu o delegație de oameni de afaceri din provincia Shanxi. Forumul ”Xi An Belt&Road International Trade” a fost deschis de către alocuțiunile Ambasadorului JELIMALAI și Vice-primarului or. Xi An GAO Gao, și prezentarea de țară efectuată de către Directorul General Rodica VERBENIUC, după care au urmat prezentările reprezentanților celorlalte țări prezente la eveniment.

Lansarea Casei de Comerț ”Xi An - Republica Moldova” este un proiect inițiat de către compania chineză ”Hua He International Business Consulting”, care a oferit în Zona de Comerț Liber a or. Xi An, cu titlu gratuit, și va asigura management-ul necesar (identificarea potențialilor cumpărători, asigurarea contactelor cu exportatorii și distribuitorii, logistica etc.) pavilioane expoziționale, în cadrul cărora țările interesate își pot expune produsele pe care doresc să le promoveze pe piața chineză. La lansarea pavilionului moldovenesc, acesta a fost suplinit cu vinuri ale companiilor autohtone ”Glasonia” și ”Mileștii Mici”. Totodată, în cadrul întrevederii Ambasadorului JELIMALAI cu Președintele ”Hua He” LIU Chuanwu, acesta din urmă a exprimat solicitarea de a diversifica asortimentul produselor moldovenești expuse în pavilionul de țară, compania sa implicându-se ulterior în promovarea pe piața chineză, prin rețeaua de distribuție pe care o deține, network-ul de contacte, evenimente promoționale pe platforma în cauză, în rețelele comerciale on-line etc.

La revenirea în Beijing, Directorul General VERBENIUC a acordat un interviu postului de radio ”China Radio International” (redacția de limbă română): http://romanian.cri.cn/341/2019/01/21/1s196104.htm.