Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Activitatea Diasporei

La 23 octombrie 2019 reprezentanții diasporei moldovenilor din Beijing au fost invitați la sediul Ambasadei Republicii Moldova în China

În mare parte este vorba de concetățeni care locuiesc la Beijing, sunt parte activă a diasporei noastre în China și au fost invitați la sediul Ambasadei pentru a fi informați despre mai multe aspecte de interes comun. Inițial, Ambasadorul Denis Jelimalai a salutat membrii diasporei și l-a prezentat pe noul Consul al RM în R.P. Chineză, Eugeniu Vițu, care la începutul lunii octombrie curent și-a început activitatea în cadrul Ambasadei.

Eugeniu Vițu le-a vorbit celor prezenți despre proiecte importante din țară, inclusiv despre posibilitatea dezvoltării unor afaceri în agricultură și mediul rural din Republica Moldova, concetățenii noștri având o reala posibilitate de a reveni în țară pentru a fi parte a proiectului bazat pe finanțarea în avans, întru realizarea ideilor inovative, prin aplicarea cererii de participare la Proiectul ”Subvenții în avans pentru proiectele start-up”.

Acesta este primul proiect complet și practic în domeniul antreprenorialului agricol, lansat de către Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură și poate fi aplicat atât de persoane din Republica Moldova, cât și reprezentanți ai diasporei care doresc să inițieze o afacere în domeniul agricol.

Concetățenii au fost informați și despre existența unui grafic de audiență a Ambasadorului RM în China, care este o cale de abordare a problemelor diasporei noastre în țara de reședință. Graficul dat poate fi regăsit pe pagina oficială a Ambasadei și orice doritor poate să se înscrie pentru a purta discuții cu Ambasadorul Republicii Moldova în China.

A fost accentuat că o partea considerabilă a diasporei o constituie și studenții noștri care își fac studiile la instituțiile de învățământ din China. Potrivit datelor oficiale, la moment în China î-și fac studiile 137 tineri, cetățeni ai Republicii Moldova.

În contextul activităților realizate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pe plan național, celor prezenți li sa adus la cunoștință că săptămâna curentă, 18-25 octombrie 2019, în Republica Moldova decurge Compania națională ”Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”.

La finalul întâlnirii celor prezenți le-a fost demonstrat Raftul expozițional ECO-Moldova, care cuprinde produse promoționale autohtone și expus în sala centrală a sediului Ambasadei.