Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Activitatea Diasporei

La 12 noiembrie 2019 Ambasada Republicii Moldova în China a informat diaspora despre lansarea concursului de identificare și numire a AMBASADORILOR DIGITALI în țările acreditate

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză, țară cu un enorm potențial IT, face apel către concetățenii noștri care cunosc sau au aptitudini aprofundate în domeniul tehnologiilor informaționale, și care vor putea atrage pentru țara noastră tehnologii avansate în domeniul IT, să-și expună poziția și să-și înainteze candidatura sa pentru a putea fi desemnat și ulterior, numit – Ambasador Digital al Republicii Moldova în Republica Populară Chineză.

Acest proiect, vând drept scop primordial - promovarea Republicii Moldova în calitate de destinație pentru investiții în domeniul tehnologiei informației, la inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructurii, procedeul dat vine să completeze instrumentarul existent, atrăgând personalități notorii din industria IT.

În context, a fost elaborat Regulamentul cu privire la desemnarea Ambasadorului digital al Republicii Moldova, care stabilește condițiile, modul de desemnare și misiunea Ambasadorului Digital al Republicii Moldova. Ideea este de a prezenta în adresa potențialilor investitori a beneficiilor, oportunităților și facilităților oferite de Guvernul RM pentru industria tehnologiei informației.

Acest pas făcut de Republica Moldova ține de stabilirea contactelor în statele de acreditare cu reprezentanții diasporei, cu angajați ai companiilor internaționale din domeniul IT, cât și cu oameni de afaceri în domeniul tehnologiei informaționale, care ar fi interesați în promovarea oportunităților de investiții pe dimensiunea IT, în mod special în "Moldova IT Park", care reprezintă un model unic de facilitare a dezvoltării sectorului IT pe plan internațional.

Este de menționat, că spre sfârșitul primului trimestru al anului 2019, numărul total de rezidenți ai Parcului virtual IT a crescut până la 388. Dintre aceștia, 109 rezidenți sunt companii cu capital străin. De remarcat și faptul că, din punctul de vedere al numărului de companii, primele cinci țări din care provine capitalul străin sunt SUA, România, Marea Britanie, Italia, Germania.

N.B. În anexă poate fi vizualizat textul Regulamentului referitor la modul de desemnare a ”Ambasadorului Digital al Republicii Moldova”