Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

IMPORTANT: Informația privind înregistrarea prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot, care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate

Publicat:Mon, 17/08/2020 - 13:41

În contextul organizării alegerilor prezidențiale ordinare din 1 noiembrie 2020 peste hotarele ţării, asigurând executarea prevederilor art. 31 alin. (3), din Codul Electoral al Republicii Moldova, este prevăzută procedura privind înregistrarea prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot, care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate.

Înregistrarea prealabilă reprezintă o procedură prin care cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate, se înregistrează în prealabil și în mod benevol, prin intermediul paginii web oficiale https://inregistrare.cec.md/ sau prin cerere, individuală sau în grup, depusă la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Scopurile înregistrării prealabile sunt de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării în ziua alegerilor, în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare, precum și de a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secţiilor de votare respective.

Înregistrarea prealabilă nu este obligatorie. Cetăţenii care în ziua alegerilor se vor afla peste hotarele țării și care, din diferite motive, nu se înregistrează în prealabil, îşi pot exercita dreptul de vot prezentându-se la orice secţie de votare constituită în afara ţării. În cazul în care cererile privind înregistrarea prealabilă vor fi depuse la misiunea diplomatică și/sau oficiul consular, acestea vor fi transmise, în regim prioritar, către CEC, la adresa: info@cec.md (inclusiv prin fax la nr.: +373 22 234 047), iar în original prin poșta diplomatică, dar nu mai târziu de 45 de zile înainte de ziua alegerilor/ziua primului tur de scrutin în cazul alegerilor prezidențiale. Cererile depuse la misiunea diplomatică și/sau oficiul consular în ultima zi de înregistrare, se transmit în aceeași zi către Comisie.