Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

COMUNICAT DE PRESĂ

Publicat:Fri, 13/09/2019 - 16:19

În perioada 06-12 septembrie 2019, Președintele Parlamentului Republicii Moldova E.S. Zinaida GRECEANÎI a efectuat o vizită în Republica Populară Chineză, în cadrul căreia a avut întrevederi cu conducerea de vârf a Chinei și a ținut un discurs la Forumul Economic Euro-asiatic din orașul Xi An.

În cadrul întrevederilor cu omologul său, E.S. LI ZHANSHU, Președintele Comitetului Permanent al Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China, Vice-premierul Chinei HU Chunhua, alți oficiali chinezi, s-a discutat la subiectul impulsionării dezvoltării relațiilor de prietenie și cooperare Republica Moldova-China pe diverse paliere.

Zinaida GRECEANÎI a declarat că pe parcursul celor 27 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu China, în plan bilateral au fost dezvoltate raporturi excelente dintre țările noastre. ”Dorim să stabilim o relație de cooperare strategică cu Republica Populară Chineză şi să avansăm interacțiunea noastră la un nivel calitativ nou”, a menționat Speakerul.

Totodată, Președintele Parlamentului a reiterat invitația către autoritățile și investitorii chinezi să inaugureze un Parc Industrial în Republica Moldova, să se implice activ în dezvoltarea relațiilor comercial-economice, atragerea potențialilor investitori și promovarea exporturilor.

Pornind de la bunele relaţii dintre ţările noastre, Președintele Parlamentului a exprimat doleanța Republicii Moldova de a participa la proiecte de cooperare în cadrul Inițiativei Belt and Road, ceea ce va antrena noi valențe reciproc avantajoase și sectorial diversificate pentru relaţiile moldo-chineze.

În context, Zinaida GRECEANÎI și-a exprimat speranța că autoritățile chineze vor sprijini și în continuare țara noastră în eforturile de promovare a vinurilor și produselor agroalimentare pe piața chineză, de identificare în comun a proiectelor de cooperare concrete în domeniul construcției infrastructurii drumurilor, transferului de tehnologii chineze moderne, culturii, educației, sănătății și turismului.

În cadrul vizitei în Republica Populară Chineză, Speakerul Parlamentului Republicii Moldova a participat la Forumul Economic Euro-asiatic și a ținut un discurs la această platformă oficială de cooperare în cadrul inițiativei ”Centura și Drumul”, pentru promovarea și cooperarea economică regională și internațională. În discursul său Zinaida GRECEANÎI a lansat un apel către mediului de afaceri din China și potențialii turiști chinezi să considere Republica Moldova drept o destinație sigură de afaceri și o nouă destinație turistică unică.

Din componența delegației conduse de Zinaida GRECEANÎI au făcut parte președintele Grupului parlamentar de prietenie Republica Moldova – Republica Populară Chineză Vlad Batrîncea, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică Chiril Moțpan, vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie Vladimir Odnostalco, vicepreședintele Comisiei agricultură și industrie alimentară Vladimir Bolea și Secretarul General al Parlamentului Adrian Albu.

Agenda vizitei a inclus deplasări în orașele Beijing, Shanghai și Xi An, întrevederi cu conducerea Chinei: E.S. LI Zhanshu, Președintele Comitetului Permanent al Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC); HU Chunhua, Vice-premierul Republicii Populare Chineze; E.S. SONG Tao, Șeful Departamentului Internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist din China (rang de Ministru); GAO Xiaomei, Vice-președintele Comitetului orășenesc Shanghai al ANRPC; LIU Guozhong, Guvernatorul provinciei Shaanxi; participarea la Forumul Economic Euro-asiatic din Xi An; vizitarea Centrului expozițional al companiei Huawei din or. Beijing.