Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Comunicat de presă

Publicat:Mon, 26/08/2019 - 09:49

26 august 2019, Beijing – stadiul actual al cooperării dintre Republica Moldova și China, fructificarea dialogului politic bilateral și impulsionarea relațiilor comercial-economice, au fost discutate în cadrul întrevederii Secretarului de Stat pentru afaceri bilaterale şi multilaterale, Tatiana Molcean, cu Vice-ministrul chinez al Afacerilor Externe Le Yucheng.

Întrevederea a avut loc la Beijing și a vizat agenda relațiilor moldo-chineze, participarea la proiecte reciproc avantajoase în cadrul inițiativei președintelui Chinei Xi Jinping “Centura și Drumul”, relațiile constructive și pragmatice în plan multilateral dintre cele două țări.

Tatiana Molcean a salutat deschiderea existentă în dialogul bilateral, reiterând că Republica Moldova şi Republica Populară Chineză sunt legate de o prietenie tradiţională, bazată pe respect şi încredere.

Pornind de la bunele relaţii dintre ţările noastre, Secretarul de Stat a reiterat doleanța Republicii Moldova de a participa la proiecte de cooperare în cadrul Inițiativei Belt and Road, ceea ce va antrena noi valențe reciproc avantajoase și sectorial diversificate pentru relaţiile moldo-chineze.

La rîndul său, Le Yucheng a menționat că Republica Populară Chineză salută implicarea Republicii Moldova în procesul de extindere a arealului de impact al proiectelor internaționale și regionale derulate de China. Totodată, a fost subliniat interesul pentru menținerea cooperării reciproc avantoajoase atât pe dimensiunea bilaterală cît și multilaterală, care de la stabilirea relațiilor diplomatice au fost marcat de o cooperare armonioas și nu a cunoscut divergențe.

Cu titlu aparte au fost discutate opțiunile de diversificare și consolidare a cooperării comercial-economice, fiind remarcate acțiunile concrete întreprinse în acest sens, care necesită a fi valorificate: inaugurarea pavilionului Republicii Moldova la cea de a 12-a Expoziție China-Asia de Nord Est; deschiderea casei de comerț Moldova-China în or. Xi An; participarea companiilor moldovenești la BeijingExpo 2019 și Shanghai Import Expo ș.a.

În finalul discuțiilor, interlocutorii au făcut un schimb amplu de opinii privind evoluțiile din regiune .