Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Avertizare în legătură cu blițul COVID-19 de la Beijing.

Publicat:Mon, 22/06/2020 - 10:10

În legătură cu epidemia COVID-19, înregistrat la piața angro din Beijing, la 16 iunie curent, în capitala chineză a fost anunțat nivelul II de răspuns la situații de urgență în domeniul sănătății publice (informativ: I – cel mai înalt, a IV – a este cel mai mic).

În Beijing, în anumite zone, cartiere, străzi, în cazul în care au fost identificați bolnavii, a fost ridicat nivel epidemiologic de amenințări. Locuitorii din zonele cu niveluri "galben" și "roșu" au interdicția temporară să părăsească Beijingul.

Verificarea stării epidemice actuale a zonelor afecte poate fi vizualizată pe platforma on-line specializate a Consiliului de Stat al RPC (disponibil la: http://www.gov.cn/fuwu/2020-03/25/content_5495289.htm).

Autoritățile orașului au adoptat o serie de măsuri antiepidemice care includ, dar nu se limitează la următoarele:

  • Efectuarea investigației diagnostice, precum și respectarea carantinei de autoizolare de către persoanele care au vizitat în ultimele 14 zile piețele agricole din Beijing, precum și care au contactat cu bolnavi de COVID-19;
  • Introducerea regimului de acces cu verificări la intrările în casele de locuit;
  • Măsurarea temperaturii, verificarea codului individual de sănătate, înregistrarea datelor cu caracter personal și a numărului de telefon mobil la intrarea în complexe comerciale, clădiri de birouri, restaurante, etc.;
  • Programarea prealabilă la medic în instituțiile medicale locale (cu excepția cazurilor de urgență), pentru pacienții cu temperatură ridicată, este prevăzută efectuarea obligatorie a testului și a analizei anticorpilor la COVID-19, analiza generală a sângelui și tomografia computerizată a pieptului;
  • Suspendarea temporară a procesului educațional în școli și universități cu transfer la școlarizare la domiciliu;
  • Limitarea sau interzicerea desfășurării activităților în masă cu un număr de participanți de peste 100 de persoane;
  • Dezinfectarea locurilor publice cu accent pe piețele alimentare, restaurante, cantine, magazine alimentare mici;
  • Limitarea intrării și ieșirii din Beijing;
  • Locuitorii din Beijing care se îndreaptă spre alte orașe și provincii din China, necesită un certificat cu rezultate negative ale testului la COVID-19, valabil timp de 7 zile. Specificați o listă specifică de măsuri de carantină la locul sosirii în avans. Pentru cei care sosesc la Beijing, există, de asemenea, o carantină obligatorie.

Pe măsură ce situația epidemiologică se dezvoltă, autoritățile capitalei pot lua măsuri suplimentare, informații publicate pe site-ul Primăriei din Beijing (http://www.beijing.gov.cn), precum și Comitetul Municipal pentru sănătate (http://www.wjw.beijing.gov.cn).

Cetățenii sunt rugați să rețină că, atunci când sunt cumpărate antibiotice și medicamente antipiretice în farmacii, personalul poate cere să furnizeze date personale, inclusiv numele, documentul și numărul de telefon.