Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Aveți grijă de sănătate în timp ce călătoriți

Publicat:Sun, 08/03/2020 - 00:00

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene atenționează cetățenii Republicii Moldova privind respectarea recomandărilor autorităților pentru prevenirea răspândirii infecției prin Coronavirus de tip nou.

Pentru a preveni răspândirea infecției prin Coronavirus de tip nou, persoanele care călătoresc, în special care revin din zonele cu focare de COVID-19, trebuie să respecte următoarele reguli

  • Se recomandă evitarea călătoriilor pentru persoanele bolnave, iar dacă semnele de boală au apărut pe perioada călătoriei să informeze autoritățile de sănătate din aeroport, port sau însoțitorii de bord ale aeronavelor și navelor maritime.

  • Persoanele care nu prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou, revenite din regiunile cu izbucniri în focare de COVID-19, sau care au avut contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, trebuie să se autoizoleze la domiciliu și să contacteze imediat la medicul de familie, pentru a fi examinate și plasate sub supraveghere la domiciliu pentru 14 zile. La necesitate, medicul de familie va elibera certificatul medical pentru a fi prezentat la locul de muncă, sau la studii. Persoanele se vor supune zilnic termometriei  și evaluării la simptomele unei infecții respiratorii acute.

  • Persoanele cu simptome ale infecției respiratorii acute, revenite din regiunile cu izbucniri în focare de Coronavirus de tip nou, sau care au fost în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, sunt apreciate ca ,,persoane suspecte la infecția COVID-19” și:  

-        Sunt izolate de celelalte persoane;

-        Este solicitat serviciul 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești;

-        Este prelevată proba pentru COVID-19;

-        Sunt izolate în condițiile spitalului specializat pînă la precizarea diagnosticului.

  • Toate persoanele care revin din regiunile cu izbucniri în focare de Coronavirus de tip nou,  trebuie să completeze, la zona de trecere a frontierei, fișele epidemiologice, cu indicarea corectă a datelor personale și a regiunii geografice din care revin. Fișele se transmit către echipele medicilor de familie din teritoriu pentru asigurarea supravegherii la domiciliu a persoanelor, timp de 14 zile.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene reiterează importanța respectării măsurilor de protecție și prevenție a răspândirii virusulogice emise de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică (pe paginile web: https://msmps.gov.md și www.ansp.md), autoritățile competente din țările de călătorie a cetățenilor, precum și a Organizației Mondiale a Sănătății.