Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Ambasadorul Republicii Moldova în China, E.S. Dumitru BRAGHIȘ a oferit un interviu influentului cotidian chinez, revista Guangming Ribao.

Publicat:Mon, 07/09/2020 - 13:34

Cu prilejul participării Republicii Moldova la ediția din anul acesta a Târgului Internațional de Comerț și Servicii din Beijing, China (”China International Fair on Trade in Services (CIFTIS)”, 05-09 septembrie 2020), Ambasadorul Republicii Moldova în China, E.S. Dumitru BRAGHIȘ, a oferit un interviu revistei Guangming Ribao:http://epaper.gmw.cn/gmrb/html/2020-09/05/nw.D110000gmrb_20200905_1-05.htm; https://wap.gmdaily.cn/video/5672ed8eee3e4cf4a662343441ca0faf

În cadrul interviului, Ambasador a menționat următoarele: ”Globalizarea economică este o tendință istorică ireversibilă, iar discursul Președintelui Republicii Populare Chineze, XI Jinping, la ceremonia de deschidere a ”Târgului Internațional de Comerț și Servicii din China 2020”, demonstrează sprijinul deplin față de expoziție și consolidează poziția Chinei față de o economie chineză și mai deschisă lumii, de care să beneficieze toate țările lumii.

Prin acțiunile sale, Guvernul Chinei este consecvent în ceea ce privește lărgirea accesului pe piața chineză a produselor de import, sprijinul sistemului comercial multilateral și promovarea comerțul liber. Expoziția

CIFTIS vine să sprijine aceste politici și este încă o acțiune concretă a Chinei de a promova o economie mondială deschisă, încurajând țările prietene din întreaga lume, inclusiv Republica Moldova, să profite de oportunitățile pe care le oferă dezvoltarea Chinei și piața chineză. Este evident că desfășurarea ediției 2020 a CIFTIS, imediat după relaxarea măsurilor anti-răspândire COVID-19, este un mesaj foarte pozitiv pe care China îl transmite lumii întregi și cetățenilor săi, și anume faptul că la bine și la rău, economia globală se bazează pe conectivitate, iar renașterea comerțului mondial și a rețelelor de aprovizionare sunt esențiale pentru resuscitarea economiei atât în China, cât și în lume.

Republica Moldova participă anual la CIFTIS, și adresăm mulțumiri pentru invitația de a participa și la ediția din anul acesta, în condiții avantajoase și cu suportul deplin al părții chineze. Pentru noi, așteptările de la participarea la CIFTIS înseamnă o posibilitate unică de a promova imaginea Republicii Moldova în China, oferta de export și oportunitățile investiționale ale țării noastre. Ediția din anul 2020 a expoziției CIFTIS va avea drept generic cooperarea în cadrul inițiativei Centura si Drumul și sperăm că prin participarea în anul curent la CIFTIS, vom avea posibilitatea să facem și mai vizibilă țara noastră, ca parte componentă a platformei de cooperare Centura și Drumul, unde dorim să avem un rol mai activ”.