Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Ambasadorul Republicii Moldova în China, Dumitru BRAGHIȘ, a participat la seminarul internațional ”Eradicarea sărăciei și Responsabilitatea Partidelor Politice”, care a avut loc în provincia Fujian, China.

Publicat:Thu, 15/10/2020 - 15:49

 

Evenimentul a fost organizat de către DI al CC al PCC, porta voce pe filiera cooperării internaționale a partidului de guvernământ din China. Conferința a avut drept scop prezentarea comunității internaționale a realizărilor Chinei în lupta cu sărăcia, precum și situației în atingerea dezideratului de eradicare completă a sărăciei, către sfârșitul anului 2020.

La seminar au participat circa 400 de persoane, invitați de rang înalt din China și peste 100 țări ale lumii: SONG Tao, Președintele DI al CC al PCC (rang de Ministru), YU Weiguo, Secretarul de Partid al provinciei Fujian, GUO Ningning, Vice-guvernatorul provinciei Fujian, YIM Chhay Ly, Vice-premierul Regatului Cambodia, reprezentanți ai conducerii Parlamentelor, Congreselor Naționale, partidelor politice din Indonezia, Malaiezia, Africa de Sud, Kenya, Gabon, Grecia, Rusia, Nepal, Bangladesh, Papua Noua Guinee, Iran, Polonia, Spania, Pakistan, Sri-Lanka, Turcia, Egipt, Irak, Palestina, Ambasadori acreditați la Beijing, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, academicieni, media străină și chineză ș.a.

Președintele Chinei XI Jinping a adresat un mesaj video audienței seminarului, în care a accentuat că RPC va obține o victorie fermă în lupta cu sărăcia, realizând cu 10 ani mai devreme obiectivul de eradicare a sărăciei al Agendei ONU pentru Dezvoltarea Sustenabilă 2030. Președinții Laos, Namibia, Zimbabwe, Argentina, Malawi, Surinam, Republica Central Africană au adresat, de asemenea, mesaje de felicitare organizatorilor seminarului, prin care au elogiat rezultatele Chinei în eradicarea sărăciei și filozofia ”centrată pe oameni” a Partidului Comunist Chinez.

În marja evenimentului au fost organizate vizite în orașele Fuzhou, Ningde, Chixi (zone-pilot în care au fost implementate primele acțiuni de eradicare a sărăciei, în conformitate cu viziunea și strategia Președintelui Chinei XI Jinping), au avut loc întrevederi și discuții cu conducerea DI al CC al PCC și Guvernului Popular al Provinciei Fujian.

În cadrul vizitei la Ningde, Ambasadorul Dumitru BRAGHIȘ a ținut un discurs, în care a vorbit la subiectul importanței combaterii sărăciei la nivel global, relațiilor de prietenie și cooperare dintre Republica Moldova și China, care contribuie la bunăstarea popoarelor și prosperitatea țărilor noastre. De asemenea, Șeful Misiunii Diplomatice a acordat un interviu grupului media central din China ”Central Media Group”.