Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Ambasadorul Dumitru BRAGHIȘ a efectuat o vizită în orașul Shenzhen – prima Zonă Economică Liberă din China

Publicat:Wed, 25/11/2020 - 10:48

În perioada17-20 noiembrie 2020, la invitația MAE chinez, Ambasadorul Dumitru BRAGHIȘ a efectuat o vizită de lucru în orașul Shenzhen, în cadrul unei delegații formată din peste 26 alți Ambasadori acreditați la Beijing și oficiali chinezi. Vizita a avut loc în anul aniversar de la 40 de ani de la crearea primei zone economice libere din China – ZEL Shenzhen, care este ”fața” realizărilor economice ale Chinei moderne. În ultimele patru decenii, Shenzhen a evoluat dintr-un mic sat pescăresc într-o metropolă modernă, cu o populație permanentă de peste 13 milioane persoane și un PIB de 400 miliarde dolari. Președintele Chinei XI Jinping a spus despre Shenzhen că ”este un oraș nou creat de Partidul Comunist chinez și poporul chinez, ca parte a politicii de reforme economice și deschidere a țării, iar realizările sale din ultimii 40 sunt un miracol în istoria dezvoltării mondiale”.

Dialogul cu autoritățile locale: În cadrul vizitei, Ambasadorul a avut întrevederi cu WANG Weizhong, Vice-secretarul Comitetului de Partid al provinciei Guandong, CHEN Rugui, Primarul orașului Shenzhen, GAO Zimin, Secretarul Comitetului de Partid al orașului Zhenzhen, oficiali din cadrul Departamentelor Internațional, Economic, Cultură, Educație ș.a. ale Guvernului Popular al or. Shenzhen. Oficialii din ambele părți au discutat la subiectul dezvoltării relațiilor de prietenie Republica Moldova - Shenzhen, oportunităților de cooperare în domeniul economic, cultural, științific și tehnic, organizarea vizitelor reciproce la nivel de delegații oficiale și oameni de afaceri ș.a.

Dialogul cu conducerea companiilor chineze de top:

-         BYD Auto Indutsry: Ambasadorul a propus lansarea discuțiilor dintre factorii de decizie din ambele părți la următoarele subiecte: 1)posibilitatea deschiderii unui centru regional de distribuție a mașinilor electrice BYD pe piața din Republica Moldova și țările vecine; 2)posibilitatea localizării producerii/asamblării vehiculelor electrice BYD în ZEL, PI din Republica Moldova; 3)posibilitatea achiziționării de către BYD a vinurilor moldovenești în scopul utilizării la evenimentele protocolare interne.

-         Huawei și Tensent: Ambasadorul a înaintat următoarele propuneri de cooperare: 1)studierea posibilității creării în Republica Moldova a unui ”Data Center” pentru companiile Huawei/și sau Tensent, prin utilizarea spațiilor cramelor vinicole din țara noastră (Cricova și Mileștii Mici); 2)inițierea unor proiecte bilaterale de cooperare în sfera e-learning; 3)posibilitatea importării vinurilor moldovenești în scopul utilizării la evenimentele protocolare interne; 4)posibilitatea donării computerelor scoase din utilizare/second hand, pentru școlile din zonele rurale din Republica Moldova.     

Notă: Tencent: compania cu o capitalizare de 422 miliarde dolari, este adesea comparată cu Facebook, deoarece aplicațiile sale mobile domină segmentul rețelelor sociale din China. Tencent este și un producător de jocuri video, care au achiziționat dezvoltatorul american de jocuri Riot Games. Portofoliul Tencent include acum hituri precum League of Legends și Clash of Clans. Un alt domeniu al companiei îl reprezintă tehnologiile cloud, care în ultimii ani au devenit o tendință revoluționară în sectorul IT. www.tencent.com

BYD Auto Industry: una dintre cele mai mari întreprinderi private din China. De la înființarea sa în 1995, compania a acumulat o vastă experiență în dezvoltarea și producția de baterii reîncărcabile și a demonstrat o poziție puternică în dezvoltarea durabilă, extinzându-și cu succes prezența pe segmentul energiei regenerabile. Astăzi, compania operează în 50 de țări și regiuni ale lumii. Implementarea conceptului de ecosistem energetic cu emisii zero, care combină generarea de energie solară la prețuri accesibile, baterii energetice fiabile și tehnologii avansate de transport electric, a oferit companiei statutul de lider în industrie. BYD este înregistrată la bursele de valori din Hong Kong și Shenzhen. www.byd.com.)