Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Ambasadorul Denis Jelimalai a avut o întrevedere cu GUO Xueyan, Vice-director General al Departamentului Cooperare Internațională al Administrației Generale Vamale din China

Publicat:Fri, 25/10/2019 - 12:16

La 24 octombrie 2019, Ambasadorul Denis Jelimalai a avut o întrevedere cu Guo Xueyan, Vice-director General al Departamentului Cooperare Internațională al Administrației Generale Vamale din China, în cadrul căreia au fost abordate subiecte privind creșterea numărului de produse autohtone prezente pe piața chineză.

Totodată, au fost purtate discuții la capitolul semnării Acordului dintre Guvernele Republicii Moldova și Republica Populară Chineză cu privire la asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal. Din partea chineză la întrevedere au participat reprezentanți ai Departamentelor Carantină și Siguranța Importurilor Produselor Alimentare.

Oficialul chinez a subliniat bunele relații care există între autoritățile vamale ale celor două țări și contactele frecvente dintre acestea, precum și tendința ascendentă a volumului comerțului bilateral, care, conform datelor statisticii, a înregistrat o creștere de 11.2% în anul 2018, și 6% în prima jumătate a anului 2019, în comparație cu perioadele precedente.

Oficialul chinez a menționat că piața chineză este gradual tot mai deschisă importurilor, în scopul asigurării unei alegeri și mai variate pentru consumatorul chinez. Totodată, produsele agricole importate pe piața chineză trebuie să corespundă anumitor rigori și cerințe de calitate, care de altfel, se aliniază standardelor internaționale.

Conducerea Departamentului Cooperare Internațională al Administrației Generale Vamale din China a reconfirmat deschiderea părții chineze față de consolidarea dialogului dintre autoritățile vamale ale celor două țări, avansarea negocierilor pe marginea Acordului de Liber Schimb, precum și semnarea în termeni proximi a Acordului dintre Guvernele Republicii Moldova și Republica Populară Chineză cu privire la asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal.