Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză a participat la evenimentul festiv dedicat celei de-a 70-a aniversări de la crearea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze

Publicat:Mon, 02/12/2019 - 19:18

La 29 noiembrie 2019, la invitația părții chineze, Ambasadorul Republicii Moldova la Beijing a participat la serata festivă, organizată de către Departamentul Europa-Asia Centrală al MAE RPC, dedicată celei de-a 70-a aniversări de la crearea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze.

La eveniment au fost invitați Ambasadorii țărilor CSI și Georgiei, Secretarul General al Organizației de Cooperare Shanghai, alături de câte un asistent al Șefului Misiunii. Gazda evenimentului a fost WANG Yi, Membrul Consiliului de Stat, Ministrul Afacerilor Externe al RPC. Din partea chineză au participat: DAI Bingguo, fost Vice-ministru al Afacerilor Externe al RPC și Președinte al Departamentului Internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist chinez, Secretarul de Partid al MAE al RPC, XI Yu, Vice-ministrul Afacerilor Externe al RPC, LE Yucheng, alți oficiali chinezi.

În cadrul evenimentului, Ministrul Afacerilor Externe al RPC, WANG Yi, a ținut un discurs în care a menționat sprijinul URSS, imediat după proclamarea Republicii Populare Chineze, la 1 octombrie 1949, și ajutorul oferit pe parcursul dezvoltării ulterioare a ”Chinei Noi”, prin tehnologii, experți și asistență financiară – ”ceea ce nu va fi uitat niciodată”.

Referindu-se la relaţiile cu țările din spaţiul ex-sovietic, oficialul chinez a subliniat că acestea sunt marcate de o dinamică pozitivă și înregistrează progrese semnificative pe diverse paliere, atât în plan bilateral cât și multilateral, China respectând calea de dezvoltare aleasă de fiecare din aceste țări în parte. ”Suntem împreună membri ai inițiativei Președintelui Chinei XI Jinpin, ”Centura și Drumul”, care deschide noi perspective de cooperare, chiar dacă SUA și unele țări occidentale o critică, volumul schimburilor comerciale China-fostul spațiu ex-sovietic crescând de 20 de ori, în comparație cu 20 de ani în urmă”, a spus WANG YI.

Partea oficială a evenimentului a urmat cu un program muzical, fiind difuzate melodii naționale chineze, precum și piese semnate de autori din țările ex-sovietice, interpretate de artiști din Federația Rusă, Azerbaidjan, Uzbekistan și China.