Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Ambasada Republicii Moldova în China a găzduit delegația reprezentanților organelor de stat din Republica Moldova

Publicat:Wed, 06/11/2019 - 11:37

La 5 noiembrie curent, Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză a găzduit delegația reprezentanților organelor de stat din Republica Moldova, aflați în China pentru a participa la un seminar internațional privind tema anticorupție.

Membrii grupului fac parte din Sistemul Judecătoresc, Procuratura Anticorupție și Comisia Parlamentară pentru Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică. Seminarul la care participă delegația moldovenească a oferit posibilitatea preluării experienței și practicilor chineze în domeniul anticorupție: prevenirea și contracararea fenomenului corupției de către autoritățile din China.

Ambasadorul Denis JELIMALAI a salutat prezența delegației la Beijing și participarea la acțiunea menționată, a cărui subiect este actual și pentru țara noastră. Ambasadorul a menționat că Republica Populară Chineză a elaborat și implementează cu succes una din cele mai eficiente strategii anticorupție din lume.

N.B. Fenomenul corupției în China a atins apogeul în anii 2000, fiind considerată o amenințare serioasă la adresa creșterii economice chineze. Administrația Președintelui Xi Jinping a tratat acest flagel cu maximă seriozitate, și nu a permis compromiterea imaginii Partidului Comunist chinez, inițiind o campanie anticorupție la doar 19 zile după preluarea puterii. Campania anti-corupție a Președintelui Xi este cea mai eficientă și longevivă decât toate încercările anterioare, și a consolidat imaginea sa de promotor al luptei cu acest fenomen.

Sursă: https://voxeu.org/article/anti-corruption-and-entrepreneurial-activity-china