Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

Alertă de călătorie China

Publicat:Fri, 09/10/2020 - 11:03

 

 

China

Data, ora ultimei actualizări: 09.10.2020, ora locală 15:00

1.      STARE DE URGENȚĂ: NU

2.      RESTRICȚII DE INTRARE (valabile începând cu data de 28.03.2020):

La ora 0.0. a.m. 28 martie 2020, China a suspendat temporar intrarea în China pentru cetățenii străini, care dețin vize sau permise de ședere valabile la data de 28.03.2020.

Intrarea cetățenilor străini cu carduri de călătorie de afaceri APEC a fost, de asemenea, suspendată.

Următoarele politici de intrare/tranzitare a teritoriului chinez au fost de asemenea suspendate:

*vizele portuare;

*tranzitul fără viză 24/72/144 ore;

*30 zile ședere fără viză pe insula Hainan;

*15 zile fără viză pentru croazierele străine de grup de tip tur prin Portul Shanghai; *144 ore ședere fără viză în prov. Guangdong pentru grupuri de turiști din Hong Kong sau Macao;

*15 zile ședere fără viză în prov. Guangxi pentru grupuri de turiști din țările ASEAN.

Toți cetățenii care intră în China, inclusiv categoriile exceptate, începând cu data de 28.03.2020, sunt obligați să prezinte testul negativ COVID19 la intrare în China, și să respecte carantina obligatorie de 14 zile (la hotelul desemnat de autoritățile locale, sau la domiciliu, dacă premisele permit).   

CATEGORIILE EXCEPTATE (cărora li se permite intrarea în China): pașapoarte diplomatice și de serviciu, vize de curtoazie sau tip C, permise de ședere chineze valabile (categoria muncă, probleme personale, reuniune).

Începând cu ora 0.0. a.m. 28 martie 2020, intrarea în China este permisă doar cu vize diplomatice, de serviciu, de curtoazie sau tip C.

Începând cu ora 0.0 a.m., 28 septembrie 2020, cetățenii străini care dețin permise de ședere chineze valabile la categoria muncă, probleme personale și reuniune, au permisiune de a intra în China, fără a fi necesar să solicite vize noi.  În cazul în care cele trei categorii de permise de ședere deținute de resortisanții străini au expirat după ora 0.0 a.m. 28 martie 2020, titularii pot solicita vize prin prezentarea permiselor de ședere expirate și a documentelor relevante, Ambasadelor sau Consulatelor chineze, cu condiția ca scopul vizitei în China să rămână neschimbat, să coincidă cu scopul indicat în permisul de ședere inițial.

Cazuri speciale sau urgențe: Cetățenii străini care doresc să călătorească în China pentru activități economice, comerciale, științifice sau tehnologice speciale, sau din nevoi umanitare de urgență pot solicita vize la Ambasadele sau Consulatele chineze.

PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL (valabile începând cu data de 28.03.2020):

Acțiunile de tranzit fără viză au fost suspendate.

3.      MĂSURI PE PLAN INTERN:

La data de 09.10.2020 China înregistrează a 45-a zi consecutivă fără cazuri noi de COVID19 în rândurile populației locale. La ziua de azi, 09.10.2020, capacitățile industriale și producția din China și-au reluat activitatea, școlile s-au redeschis. Măsurile de control ale Chinei au funcționat, reușind să rupă cu succes lanțul de transmitere a virusului, și prevenirea contactului dintre persoanele infectate și cele sănătoase.

China continuă să impună obligativitatea purtării măștilor și verificarea temperaturii corpului în spațiile publice. De asemenea la intrare în clădiri, oficii, magazine, spații publice etc. există obligativitatea prezentării Codului Personal de Sănătate, care permite verificarea deplasării persoanelor dintr-o localitate în alta/peste hotare, și depistarea dacă au fost vizitate regiuni care prezintă pericol de infectare.  

Măsurile antiepidemice implementate în China au fost/sunt următoarele: lockdown total, carantină și izolare strictă, construcții de spitale temporare doar în câteva zile, desfășurarea masivă a testărilor, depistarea și limitarea în timp record a contactelor suspect/infectat/bolnav - sănătos.

În conformitate cu datele Comisiei Naționale de Sănătate din China, în data de 09 octombrie curent, pe teritoriul Chinei nu a fost raportat nici un caz local nou de COVID-19, ceea ce a marcat a 45-a zi consecutivă ”Covid-free” în China. De asemenea, nu au fost raportate cazuri suspecte noi, sau decese noi legate boală.

Totodată, la ziua de 09.10.2020, sunt înregistrate 21 cazuri de COVID-19 ”importate”,  la cetățeni străini, reveniți recent în China din străinătate. Cetățenii străini care ajung în China și sunt depistați pozitiv, pot alege să fie tratați în spitalele chineze, sau să revină în țara de origine.   

4.      ALTE INFORMAȚII UTILE ȘI SURSE OFICIALE DE DOCUMENTARE:

Dat fiind faptul că spațiul aerian și terestru chinez este restricționat, cetățenii străini cu drept de intrare în China continuă să întâmpine dificultăți de intrare pe teritoriul chinez. La moment, doar un număr limitat de companii aeriene au acces în China. Una din rutele care devine din ce în ce mai stabilă este operată de Turkish Airlines, cu tranzit prin Hong Kong. Compania Air China, poate de asemenea fi luată în considerație.  

Platformele naționale din China care pot fi consultate și unde sunt concentrate informații oficiale despre regimul de alertă sunt următoarele:

     1.     Comisia Națională de Sănătate din China http://en.nhc.gov.cn

     2.  Consiliul de Stat al RPC (Guvernul Chinei)

    http://english.www.gov.cn

     3.      Ministerul Afacerilor Externe al RPC https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng

     4.      Primăria or. Beijing http://english.beijing.gov.cn

     5.      Cotidianul China Daily https://www.chinadaily.com.cn

     6.      Agenția de Presă Xin Hua http://www.xinhua.net

5.      INFORMAȚII DE CONTACT:

Ambasada Republicii Moldova la Beijing

https://china.mfa.gov.md/; linia de urgență: + 86 185 1329 2055

Ambasada Chinei la Chișinău

https://www.md.chineseembassy.org