Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

23 octombrie 2020. Ambasadorul Dumitru BRAGHIȘ a participat la unul din cele mai mari evenimente de promovare a comerțului internațional din China – a 25-a ediție a Târgului Internațional de Mărfuri de Consum din orașul Yiwu, provincia Zhejiang, China.

Publicat:Fri, 23/10/2020 - 14:50

La invitația autorităților locale, Ambasadorul Dumitru BRAGHIȘ a participat la ceremonia de lansare a evenimentului, la care au fost prezenți Primarul, Vice-primarul, Vice-secretarul de Partid ai orașului Yiwu, oficiali din cadrul Ministerului Comerțului al RPC, diplomați, oameni de afaceri.

Ambasadorul a vizitat stand-ul Republicii Moldova din cadrul expoziției, show-room-ul permanent de comercializare și promovare al companiei ”Imperial Vin” (situat în Pavilionul Internațional al Produselor de Import din Yiwu), a avut întrevederi cu importatorii chinezi ai companiilor  ”Lion-Gri”,  ”Chateau Loghiny” , ”Imperial Vin”.

Șeful Misiunii a discutat cu distribuitorii vinurilor moldovenești la capitolul situației actuale în domeniul comercializării produselor vinicole în China și posibilitatea creării unei Asociații a importatorilor de vinuri moldovenești pe piața chineză, în vederea conjugării eforturilor de promovare  a imaginii țării și produselor ”Made in Moldova”.  

În marja evenimentului, au avut loc întrevederi cu Primarul și Vice-primarul orașului Yiwu, oficialii discutând la subiectul stabilirii relațiilor de cooperare dintre orașele din Republica Moldova și orașul Yiwu, prin organizarea de vizite reciproce la nivel de primării și delegații de afaceri. 

De asemenea, Ambasadorul a discutat cu partea chineză referitor la posibilitatea înființării, în condiții preferențiale, a oficiilor pentru business-ul din Republica Moldova, în cadrul ”Centrului Camerelor de Comerț Globale și Asociațiilor de Business” din Yiwu, care ar putea deveni o bază pentru reprezentanții business-ului moldovenesc, în vederea explorării oportunităților de cooperare comercial-economică cu China.

  • Orașul Yiwu (2 mln. locuitori) este supranumit ”supermarketul lumii”, dat fiind faptul că cea mai mare piață en-gros de comercializare a produselor de consum curent din lume - ”Yiwu International Trade Center”, este situată în acest oraș.
  • Târgul Internațional de Mărfuri de Consum din Yiwu se situează în top 10 al celor mai influente expoziții de import-export din China.
  • Yiwu este unul din cele mai mari centre din China pentru comerțul digital, cu un număr de peste 300 mii de magazine și conturi de comerț on-line.
  • Yiwu este unica regiune din China cu balanță comercială în favoarea Republicii Moldova.