Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

A A A

În Republica Populară Chineză au fost implementate un șir de inovații și restricții care conduc la supravegherea și stoparea COVID-19

Publicat:Tue, 14/04/2020 - 11:08

  1. Despre sistemul "cod de sănătate", lansat in China

De la 10 aprilie 2020, autoritățile din China au introdus sistemul național de control al mișcării persoanelor pe teritoriul țării (așa-numitul "Cod antiepidemic de sănătate"), care are un caracter din ce în ce mai masiv. Acest sistem funcționează pe baza programului Mini "cod de sănătate" ("Kit de sănătate", 健康宝), care este disponibil în interiorul aplicațiilor mobile WeChat și Alipay.

La nivel național, acest "Cod de sănătate" analizează situația epidemiologică din țară și verifică mișcările/deplasările utilizatorilor în ultimele 14 zile. Codul antiepidemiologic poate fi solicitat în toate locurile publice, inclusiv magazine, restaurante, farmacii, în transportul public, precum și la înregistrarea la locul de reședință.

Potrivit autorităților de la Beijing, dacă v-ați întors recent la Beijing din străinătate, precum și în orașul său de reședință, provincia RPC, unde există un pericol epidemiologic crescut, sistemul va arăta codul de culoare corespunzător:

  • Verde-mișcarea nu este limitată;
  • Galben-prescris 14 zile de carantină la domiciliu;
  • Roșu — prescris carantină de 14 zile într-un loc special rezervat (hotel).

Ambasada RM la Beijing solicită compatrioților moldoveni, aflați în China, să ia în considerare aceste informații. Detalii: http://www.ebeijing.gov.cn/Home/Notice/t1625277.htm; https://mp.weixin.qq.com/s/og2ti6K22XEq-FDWRM4Jmw

  1. Cetățenii străini care nu acceptă perioada de carantină, vor fi pedepsiți

Tot la 10 aprilie 2020, Administrația Națională de Imigrare (ANI) a RPC a publicat pe pagina sa oficială informația care se referă la cetățenii străini aflați pe teritoriul Chinei și respectiv, ANI a elaborat legile și reglementările relevante privind drepturile și obligațiile cetățenilor străini în perioada prevenirii și combaterii pandemiei. Cetățenii străinii care intră în China trebuie să se înregistreze în timp util la locul de reședință în timpul șederii în China, precum și să furnizeze în mod conștient documentele solicitate pentru a verifica autoritățile de securitate publică. Dacă careva din străini refuză să execute necesare măsuri în timp util pentru a identifica simptome, măsurarea temperaturii corpului, prelevarea probelor pentru anchetare epidemiologică, sau refuză să efectueze măsuri de igienizare, cum ar fi: izolare, inspecția, diagnosticarea de la locul de trai, direcția de la alte instituții medicale, atunci ea va purta responsabilitatea juridice corespunzătoare. Va primi un avertisment, amendă, detenție sau alte sancțiuni care vor fi urmărite penal în temeiul Legii.

Pentru încălcările grave ale tuturor acestor reguli, în funcție de gravitatea încălcării, autoritățile de securitate publică chineze vor lua măsuri mai stricte, cum ar fi: anularea vizelor sau retragerea documentelor, plecarea din țară pentru o perioadă limitată de timp, deportarea, interzicerea intrării în țară. Respectiv, cetățenii deportați nu au voie să intre în țară în decurs de la un an, până la cinci ani, de la data deportării, iar persoanele, care au primit interdicția de a intra în țară, nu vor putea vizita China timp de zece ani, de la plecare.

  1. ”Pașapoartele imune " pentru turiști devin realitate

De la 12 aprilie, autoritățile din Beijing au introdus o regulă cu privire la prezența obligatorie a tuturor oaspeților cazați în hoteluri, pentru a fi stabilită lipsa coronavirusului. Testul trebuie făcut în termen de o săptămână înainte de sosirea turistului. Poliția are sarcina să consolideze măsurile de control, pentru a evita falsificarea certificatelor. Capitala Chinei a devenit primul oraș, care a luat astfel de măsuri pentru a contracara al doilea val de coronavirus, dar cu siguranță că vor urma și alte metropole chineze.